CholesterolCholesterol wordt al snel in verband gebracht met slagaderverkalking en een veroorzaker van hart- en vaatziekten. Daar heeft het ook zeker mee te maken, maar cholesterol is meer dan alleen dat. Je lichaam maakt deze vetachtige stof namelijk ook zelf aan en heeft een belangrijke functie voor de opbouw van cellen en hormonen. Omdat een te hoog cholesterol tegenwoordig een veelvoorkomend probleem is lijkt het me interessant om eens uit te zoeken wat dit stofje precies is.

Het meeste cholesterol wordt in de lever aangemaakt en een klein gedeelte krijgen we binnen via onze voeding. Het bloed vervoert cholesterol door het te binden aan eiwitten, ook wel lipoproteïne genoemd. Van deze lipoproteïne bestaan twee soorten: het goede HDL (Hoge Dichtheid Lipoproteïne) en het slechte LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne).

LDL wordt beschouwd als het slechte cholesterol, maar het heeft ook een functie: het vervoert cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam. Er is een klein beetje van dit lipoproteïne nodig om weefsels in het lichaam te herstellen, maar een teveel kan blijven plakken aan beschadigingen van de bloedvaten waardoor deze langzaam kunnen dichtslibben. Deze beschadigingen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, roken of door een verhoogd glucosegehalte. Het dichtslibben van de aders kennen we als slagaderverkalking en het draagt bij een hart- en vaatziekten omdat het bloed minder goed door de aderen kan stromen. HDL vervoert het cholesterol uit het lichaam terug naar de lever waar het wordt afgebroken en via de ontlasting en via de gal wordt afgescheiden. Omdat het HDL het cholesterol uit het lichaam vervoert wordt dit gezien als de goede vorm. Wanneer de verhouding tussen deze twee vormen scheef is of wanneer er in totaal te veel cholesterol aanwezig is, is het risico op hart- en vaatziekten verhoogd.CholesterolLange tijd is gedacht dat het eten van producten die cholesterol bevatten, zoals bijvoorbeeld eieren, beperkt moest worden omdat dat het cholesterolgehalte in het lichaam zou verhogen. Echter wijzen verschillende wetenschappelijke studies uit dat dit niet het geval is, met een uitzondering voor mensen met hartziekten of diabetes. Het is het vet in voedingsmiddelen dat invloed zou hebben op ons cholesterolgehalte: verzadigde vetten kunnen het verhogen en hebben daarom een negatief effect, terwijl onverzadigde vetten een positieve invloed hebben omdat zij het kunnen verlagen.

Naast het eten van te veel verzadigd vet kan een te hoog cholesterol ook ontstaan door overgewicht, diabetes, een traag werkende schildklier en door erfelijke aanleg. Door middel van gezonde voeding, beweging en door niet te roken kan het cholesterol verlaagd worden. Vezels uit granen en fruit, noten, peulvruchten, haver en soja zijn onder andere producten die voor een daling in het cholesterolgehalte kunnen zorgen. Goed nieuws overigens voor vegetariërs en vooral voor veganisten: deze groepen hebben over het algemeen een lager cholesterolgehalte.the veggietarian

Bronnen: 1, 2, 3, 4

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Hey, leuk dat je een reactie wilt achterlaten! Vul onderstaande velden in en plaats je bericht. Het kan eventjes duren voordat je bericht zichtbaar wordt.