PanzanellaPanzanella is een Toscaanse salade van oud brood met tomaat en omdat het een lichte maaltijd is wordt veel in de zomer gegeten. Vaak wordt het geserveerd met rode ui en basilicum. De geschiedenis van panzanella gaat terug tot de 14e eeuw, maar toen zag het er heel anders uit. In die tijd werd brood één keer in de week gebakken in de gemeenschappelijke ovens, dus je moest één week lang het beste uit je brood halen. Maar ja, zoals je weet wordt brood best snel oud en oud brood is vaak niet meer erg lekker. Het oude brood werd daarom geweekt in water met azijn en dat werd gemixt met verse groenten die op dat moment beschikbaar waren.

De tomaten kwamen toen der tijd nog te pas aan dit gerecht, want de tomaat kwam pas rond de 17e naar Italië en was toen nog lang niet voor iedereen beschikbaar. Lange tijd werd panzanella gegeten met komkommer,ui en kruiden. Vanaf de 20ste eeuw waren tomaten steeds beter verkrijgbaar en werden ze ook steeds populairder. om mee te koken. Tegenwoordig wordt Panzanella voornamelijk gemaakt met tomaten en ui en per regio worden nog verschillende andere ingrediënten toe gevoegd.

Dus, deze salade is ideaal als je oud brood over hebt. Maar hoe maak je het dan? Heel simpel, je hebt het volgende nodig:

  • Oud brood
  • Tomaten
  • Ui
  • Verse basilicum
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  • Witte wijnazijn

Hoewel de traditionele manier vraagt om het brood in water met azijn te weken, kies ik zelf liever voor wat olijfolie en azijn. Afhankelijk van hoeveel brood en tomaten je hebt meng je 2 delen olijfolie met 1 deel azijn. Snijd de tomaten in blokjes en de ui in halve ringen. Rooster eventueel het brood voor wat extra smaak, snijd het in stukken en voeg het toe aan de tomaten en uien. Meng nu het olie-azijnmengsel erdoor heen en breng het op smaak met peper, zout en verse basilicum. Laat de salade minstens een half uurtje staan zodat de smaken in het brood kunnen trekken.

Ik heb geen hoeveelheden bij dit recept gezet omdat het een gerecht is om oud brood op te maken en je kunt het dus maken zoals je zelf het lekkerst vind.the veggietarian

 

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Hey, leuk dat je een reactie wilt achterlaten! Vul onderstaande velden in en plaats je bericht. Het kan eventjes duren voordat je bericht zichtbaar wordt.