Sociale omgevingHoewel het vegetarische dieet steeds meer wordt geaccepteerd in onze maatschappij kan de sociale omgeving het je nog weleens lastig maken. We leven tenslotte in een wereld waar vlees eten als heel normaal wordt beschouwd. De sociale omgeving waarin je leeft heeft veel invloed op jouw manier van leven en voor veel beginnende of overwegende vegetariërs kan dit een obstakel vormen, want hoeveel invloed heeft deze verandering van levensstijl eigenlijk op je sociale leven? En hoe ga je daar mee om?  Ik wil graag mijn persoonlijke ervaringen delen en vertellen hoe ik met deze veranderingen ben omgegaan.

Ik ben zelf begonnen met minder vlees eten en uiteindelijk heb ik de stap gezet om het helemaal niet meer te eten. De overgang was voor mij en mijn omgeving dus niet heel groot. Behalve voor mensen die mij een tijdje niet hadden gezien, die moest ik opeens uitleggen dat ik vegetarisch was geworden. In het begin vond ik dat nog vervelend: steeds opnieuw moest ik vertellen dat ik vegetarisch was geworden en wáárom ik dat was geworden. Ik kan me best voorstellen dat sommige mensen dit erg vervelend vinden of bang zijn om vervelende reacties te krijgen, maar het hoort er nou eenmaal gewoon bij. Na verloop van tijd had ik hier geen moeite meer mee en gelukkig heb ik familie en vrienden die heel begrijpend tegenover mijn keuze staan.  Tegenwoordig vraagt bijna niemand meer waarom ik vegetarisch ben.Sociale omgevingIk krijg nog wel regelmatig vragen als “Maar mis je dan geen vlees?” of “Lust je dan niet af en toe een lekker biefstukje?”. Ook ervaar ik veel dat mensen zichzelf goed praten: “Maar ik eet ook heel weinig vlees hoor”. Veel vegetariërs zullen dit soort opmerkingen wel kennen en het beste is om er niet te veel op in te gaan. Sommige mensen willen ook de discussie met je aangaan. Vindt je het leuk om die discussie aan te gaan, lees je dan goed in over de vegetarische levensstijl. Gebruik feiten (dus geen meningen) als argument en houdt het respectvol: Als je wilt dat mensen jouw keuze respecteren, moet je hun keuze ook respecteren.

Wat andere mensen ervan van vinden, vind ik uiteindelijk niet zo belangrijk. Het heeft op mijn sociale leven ook nauwelijks invloed gehad, behalve dat buitenshuis eten soms lastiger is. Wanneer je, zoals ik, veel thuis kookt is vegetarisch eten helemaal geen probleem. De supermarkt ligt vol met goede alternatieven om thuis lekker vegetarisch te koken. Wanneer ik bij vrienden thuis eet is het dus ook nooit een probleem. Soms neem ik zelf een alternatief mee, vooral bij een barbecue. Zo hoeft degene die het organiseert er niet over te stressen en weet ik zeker dat ik ook wat te eten heb. Je kunt natuurlijk ook altijd voorstellen om te helpen met koken of boodschappen doen, zo neem je ook wat druk uit handen van je gastheer of gastvrouw.Sociale omgevingUit eten gaan in een restaurant is echter andere koek en daar stoor ik me nu nog weleens aan. Vaak heeft een restaurant altijd wel één vegetarische optie maar het zijn er nooit heel veel. Het voordeel is wel dat de keuze sneller is gemaakt ?. Veel restaurants hebben een menukaart op hun website staan, daarom kijk ik van tevoren altijd of er vegetarische opties zijn en of deze mij aanspreken. Bij Italiaanse, Thaise of Indiaanse restaurants zijn er vaak meerdere vegetarische opties en gelukkig komen er ook steeds meer vegetarische restaurantjes. Je kunt via apps als Tripadvisor of HappyCow ook kijken welke restaurants vegetarisch zijn of vegetarische opties aanbieden. Het kost je dus wat meer zoekwerk en soms moet je tevreden zijn met minder opties, maar het is zeker niet onmogelijk om lekker uit eten te gaan als vegetariër.

Hoe je omgeving ook op je reageert: blijf bij je eigen idealen en laat je niet veranderen door wat andere mensen zeggen, want het blijft je eigen keuze. Als mensen je niet meer leuk vinden omdat je vegetarisch bent zegt dat meer over hun dan over jou. Ik heb zelf geen hele grote veranderingen ondervonden, alleen uit eten gaan is wat lastiger geworden. Vegetarisch eten wordt gelukkig steeds normaler en meer geaccepteerd. Vroeger moest je nog om het vlees heen eten, nu zijn er behoorlijk wat alternatieven. Laat je dus niet weerhouden door de mening van je sociale omgeving!the veggietarian

Welke uitspraken van vleeseters hoor jij wel eens?

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Hey, leuk dat je een reactie wilt achterlaten! Vul onderstaande velden in en plaats je bericht. Het kan eventjes duren voordat je bericht zichtbaar wordt.