thuis kokenKoken is wat ons menselijk maakt: wij zijn de enige diersoort die dit doen. Maar door onze drukke levensstijl nemen we er steeds minder tijd voor. We willen gemak en we willen het snel! Sinds de jaren 60 worden er dan ook steeds meer kant-en-klaarmaaltijden en producten gegeten. Het ontstaan van de vriezer voor consumenten thuis heeft hier onder andere aan bijgedragen. Door voedsel in te vriezen kan het langer bewaard worden en dat bood een hoop nieuwe mogelijkheden. Daarnaast gingen vanaf de jaren 60 steeds meer vrouwen werken en veranderde de familiedynamiek. Mensen kregen het drukker met werk en er kwam minder tijd om thuis te koken. Voedselproducenten zagen hierin een kans en ontwikkelde ingevroren maaltijden en producten. De populariteit van deze producten was enorm, totdat men meer behoefte kreeg aan verse maaltijden.

Ook daar had de voedselindustrie een antwoord op: gekoelde maaltijden in plaats van ingevroren maaltijden. Deze waren even gemakkelijk in gebruik en gaven de consument toch de illusie van een verse maaltijd. En toen kwam ook nog eens de magnetron: dat maakte de kant en klaar maaltijden nog aantrekkelijker! Tegenwoordig hebben magnetron maaltijden hun glorie een beetje verloren. Toch maken nog steeds heel veel mensen gebruik van kant-en-klaarmaaltijden. In ons drukke leven is koken soms een ongemak geworden, want we hebben en nemen er geen tijd meer voor. Maar we beperken ons vaak niet tot alleen tot onze avondmaaltijden als het gaat om kant-en-klare producten: ook snacks, lunch en zelfs ontbijt kunnen we gewoon zo kopen. Deze bewerkte producten zijn vaak goedkoop, overal verkrijgbaar en omdat we ze veel eten vinden we ze ook steeds lekkerder.thuis kokenHet nadeel van kant-en-klaar producten is dat deze teveel verzadigd vet, suiker of zout bevatten en te weinig vezels. Deze producten zitten vaak ook nog eens bomvol met E-nummers en de porties zijn meestal veel te groot. Voor maaltijden die je buitenshuis consumeert geldt hetzelfde en daar weet je vaak de voedingswaarde helemaal niet van. Je hebt dus geen controle over wat je in je lichaam stopt en dit resulteert vaak tot een té grote inname van calorieën, verzadigde vetten, geraffineerde suikers of zout. De voedselindustrie mag zelf bepalen hoeveel vet, suiker en zout zij verantwoordelijk vinden om in ons voedsel te stoppen. Dit heet zelfregulering en daar is geen wetgeving over. Meer dan de helft van de producten in de supermarkt bevat bijvoorbeeld (verstopte) suikers en dat is voor de voedingsindustrie ontzettend winstgevend, want suiker is namelijk een hele goedkope grondstof. Kant-en-klare producten zijn ongezond en ook een van de veroorzakers van de obesitasepidemie en andere chronische welvaartsziekten, zoals diabetes type twee.

Daarom is thuis je eigen maaltijd koken met verse en zo min mogelijk bewerkte producten zo ontzettend belangrijk! Door je eigen maaltijden te maken heb je zelf de controle over wat er in je eten gaat en wat er uiteindelijk in je eigen lichaam terecht komt. Je weet precies hoeveel vet, suiker of zout er in je gerecht zit. Ook kun je er zo voor zorgen dat je voldoende groenten en vezels binnen krijgt. Studies hebben uitgewezen dat mensen die thuis koken minder calorieën, suiker en vetten binnen krijgen dan mensen die niet zelf koken. Zelf koken zorgt ook voor een grotere inname van groenten, fruit en vezels. Daarnaast vatten maaltijden die je zelf kookt minder of helemaal geen E-nummers en andere toevoegingen. Let wel op: het gaat hier om maaltijden die je helemaal zelf maakt, met verse onbewerkte ingrediënten.thuis kokenThuis koken en eten is niet alleen veel gezonder, het is ook belangrijk voor de familiedynamiek. Samen aan tafel zitten biedt de gelegenheid om te socialiseren en te ontspannen na een werkdag. Vooral voor kinderen is het erg belangrijk om als een familie aan tafel te zitten tijdens het eten, want uit onderzoek is gebleken dat kinderen zo meer groenten eten en meer nieuwe smaken leren kennen. Dit resulteert in gezonder eten en betere eetgewoontes. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat kinderen die regelmatig met hun familie aan tafel zitten minder snel alcohol of drugs misbruiken, het beter doen op school en in relaties en minder kans hebben op eetstoornissen. Maar of je nu kinderen hebt of niet, samen aan tafel eten helpt om te ontspannen, relaties te versterken en zorgt voor een gezondere levensstijl.

Genoeg redenen om zelf achter je fornuis te duiken dus! Koken hoeft je echt niet veel tijd te kosten; er zijn genoeg verse maaltijden die binnen 20 minuten op tafel staan. Maar zie de tijd die je in koken stopt als investeren in je gezondheid. Neem de controle over de voeding die je in je lichaam stopt en laat de bewerkte producten zo veel mogelijk links liggen. De voedselindustrie neemt niet de verantwoordelijkheid voor jouw gezondheid, dus dat moet je zelf doen!the veggietarian

Voor dit artikel heb ik gebruikt gemaakt van deze, deze, deze en deze bron.

Follow my blog with Bloglovin

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Hey, leuk dat je een reactie wilt achterlaten! Vul onderstaande velden in en plaats je bericht. Het kan eventjes duren voordat je bericht zichtbaar wordt.