PolentaPolenta is een traditioneel gerecht uit Noord-Italië en bestaat uit een pap van water en maisgriesmeel. Oorspronkelijk werd het gemaakt van verschillende graansoorten, totdat mais vanuit Zuid-Amerika werd geïntroduceerd. Mais werd al snel populair in Italië omdat het een gewas is dat veel opbrengt per vierkante meter en het behoorlijk resistent is tegen ziekten.

Het begon als een gerecht voor de arme mens, want het was goedkoper dan brood of aardappelen. Het vulde de maag, je kun het relatief lang bewaren en het was eenvoudig om te maken. Een lange tijd aten arme mensen dus veel polenta. Tegenwoordig is het nog steeds goedkoop, maar wordt het door iedereen gegeten.

Een pap van water en mais klinkt niet erg aantrekkelijk en dat is misschien wel de reden dat polenta niet erg populair is in Nederland. Daarnaast is het maken van traditionele polenta ook een behoorlijke klus: de pap moet soms wel 40 tot 50 minuten koken en er moet constant in worden geroerd. Gelukkig bestaat tegenwoordig ook snel kokende polenta die binnen 10 minuten klaar is. Polenta is erg veelzijdig: je kunt er hartige en zoete gerechten mee maken. Dat komt omdat het qua smaak vrij neutraal is, dus je kunt een hoop smaak aan dit gerecht toevoegen. Je kunt de pap ook laten opstijven zodat je er plakken van kan snijden om te bakken of grillen.

Het basis recept van polenta is heel erg simpel. Om traditionele polenta te maken voor vier personen heb je het volgende nodig:

250 gram maisgriesmeelPolenta
1 liter water of bouillon

Breng het water aan de kook en voeg, wanneer het water kookt, de polenta langzaam toe. Blijf roeren terwijl je dit doet, want zo voorkom je dat er klontjes ontstaan. Blijf dit vervolgens roeren voor 40 tot 50 minuten totdat de polenta een dikke structuur heeft en van de pan los komt. Breng de polenta op smaak met peper en zout en voeg eventueel een klontje boter of (plant)aardige melk toe om het geheel wat smeuïger te maken.

Wanneer je instant-polenta gebruikt doe je precies het zelfde, alleen is het binnen 10 minuten klaar. Ik koop zelf polenta bij een kleine Turkse supermarkt, omdat ik het in de gewone supermarkten bij mij in de buurt niet kan vinden. Je kunt het over het vaak ook kopen in een biologische supermarkt, maar dan is het meestal iets duurder.

Ben je nu benieuwd naar een lekker en makkelijk recept? Stay tuned, want er komt een heerlijk recept aan!the veggietarian

Heb jij dit gerecht wel eens op?

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Hey, leuk dat je een reactie wilt achterlaten! Vul onderstaande velden in en plaats je bericht. Het kan eventjes duren voordat je bericht zichtbaar wordt.