Risotto met paddenstoelenNu het buiten weer kouder is vind ik het heerlijk om risotto te eten. Er zijn natuurlijk talloze variaties op dit gerecht, maar mijn favoriete versie is met paddenstoelen. Laatst had ik er truffelolie aan toegevoegd, wat de risotto extra aroma geeft. Dat was toch lekker! Ik weet dat niet iedereen truffelolie in huis heeft, dus wanneer je het niet hebt kun je het achterwege laten. Welke paddenstoelen je wilt gebruiken is ook aan jou: je kunt gewone champignons gebruiken of een mix maken van verschillende paddenstoelen.

Voor twee personen heb je het volgende nodig:

140 gram risottorijst, 1 liter champignonbouillon, 400 gram paddenstoelen naar keuze, 1 ui, 2-3 theelepels truffelolie., een handvol verse peterselie, zwarte peper en zout naar smaak, olijfolie en boter.

Eerst gaan we de champignonbouillon maken: breng hiervoor één liter water aan de kook en los hier twee bouillonblokjes in op. Je kunt de bouillon ook zelf maken door een liter water te koken met 200 gram paddenstoelen, ui, knoflook, tijm, zwarte peperkorrels, laurier, en zout. Na 15-20 minuten hebben de paddenstoelen hun smaak afgegeven en haal je ze uit het water. Je kunt deze paddenstoelen vervolgens verwerken in de risotto.

Maak de paddenstoelen schoon en snijd deze in stukken; dit mogen best onregelmatige stukken zijn. Snipper vervolgens de ui in fijne stukjes en fruit deze aan in een pan met wat olijfolie en boter. De boter geeft het gerecht extra smaak, maar voor een veganistische versie kun je de boter weg laten. Bak de ui en paddenstoelen tot het vocht van de paddenstoelen is verdampt. Voeg nu de rijst toe en bak dit één tot twee minuten mee tot de rijst glazig is. Schep nu één tot twee soeplepels met bouillon in de pan en wacht tot het meeste vocht is opgenomen. Blijf dit herhalen terwijl je af en toe door de risotto roert totdat de rijst gaar is, wat ongeveer 20 tot 30 minuten kan duren. Het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt, dus giet niet alles meteen in de pan.

Als de rijst gaar is breng je de risotto op smaak met verse zwarte peper en eventueel wat zout. Indien je het in huis hebt kun je nu de truffelolie toevoegen. Meng alles goed door elkaar en strooi een handvol verse peterselie over de risotto. Serveer direct om te voorkomen dat de risotto te veel indikt.

Dit was het recept dat ik met je wilde delen. Wat is jouw favoriete risotto? Laat het me weten in de comments.Risotto met paddenstoelenthe veggietarian

 

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Hey, leuk dat je een reactie wilt achterlaten! Vul onderstaande velden in en plaats je bericht. Het kan eventjes duren voordat je bericht zichtbaar wordt.