DetoxenDetoxen is tegenwoordig een hot topic. Er zit behoorlijk wat pseudowetenschap achter en dat maakt het steeds populairder. Even voor de duidelijkheid: ik heb het hier over diëten die je lichaam zouden ontgiften, dus niet wanneer je moet afkicken of wanneer je dit voor religieuze overwegingen doet. Veel detox-diëten zijn gebaseerd op een sapkuur. Je eet dan een aantal dagen niks en drinkt alleen water of vers gemaakt fruitsap. Het hele internet staat vol met dit soort diëten die je lichaam van binnen schoon zouden maken en er zijn honderden producten te vinden die claimen dit ook te doen. Maar wat weten we nou eigenlijk over detoxen? En werkt het nou echt of is het gewoon een marketingtrucje? Ik ga je daarom wat meer toelichten over het fenomeen detoxen.DetoxenEen detox wordt vaak gedaan wanneer iemand serieus moet afkicken van bijvoorbeeld alcohol of drugs. Volgens professor Edzard Ernst van de Exeter University is dit ook de enige reden waarom je zou moeten detoxen. Wanneer je het doet om je lichaam te ontdoen van zogenaamde gifstoffen is het eigenlijk onzin. Een gezond lichaam is namelijk in staat zichzelf te detoxen door middel van de lever, de nieren, de huid en zelfs de longen. Als ons lichaam dit zelf niet zou kunnen doen, tja, dan waren we eigenlijk al lang dood geweest. Speciale producten die claimen gifstoffen te verwijderen zijn dus gewoon mooie marketing verhaaltjes, want je lichaam doet dat lekker zelf. Het is ook opvallend dat de gifstoffen nooit specifiek worden benoemd. Omdat het niet precies duidelijk is om welke gifstoffen het zou gaan, kan het ook niet gemeten worden. Echt wetenschappelijk onderzoek bestaat er dus ook niet.

Maar goed, je besluit toch om een detox te gaan doen door middel van bijvoorbeeld een sapkuur. Wat er gebeurt er dan eigenlijk in je lichaam? Omdat het een dieet is dat laag is in calorieën heeft dit een aantal effecten op je lichaam. Allereerst wordt je metabolisme langzamer. Doordat je minder eet, krijg je ook minder energie binnen. Je lichaam gaat dus steeds zuiniger om met de energie die het nog wel binnen krijgt en gaat daardoor in spaarstand. Na verloop van tijd voel je je moe en futloos. Dit zal invloed hebben op je productiviteit en je humeur. Het wordt om deze reden ook afgeraden om te sporten tijdens een kuur: je hebt er simpelweg de energie niet voor en je lichaam kan naderhand niet goed herstellen.DetoxenDaarnaast val je af, tijdelijk. Feitelijk honger je jezelf uit voor een bepaalde periode. Je lichaam verbrandt zijn energiereserves en kan geen nieuwe opbouwen. Het gewicht dat je verliest komt door het verlies van water en glycogeen, die met elkaar gebonden zijn. Glycogeen wordt uit koolhydraten gehaald en als energiereserve in je spieren en lever opgeslagen. Het is dus geen vet dat je verliest. Wanneer je weer normaal gaat eten komt het watergewicht gewoon weer terug, soms zelfs met wat extra kilo’s.

Ook een tekort aan vezels kan leiden tot problemen. Wanneer je een sapkuur doet krijg je hooguit 14 gram vezels per dag binnen: dat is veel minder dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 30-40 gram. Wat gebeurt er als je minder vezels eet? Dan kunnen je darmen hun werk niet goed doen en is de kans op constipatie groot. Bij een sapkuur kan ook het tegenovergestelde gebeuren. Veel fruitsoorten bevatten sorbitol, wat een laxerend effect kan hebben. Dan helpt het tekort aan vezels helemaal niet.

Wanneer je speciale producten koopt voor een detox kost het je waarschijnlijk een hoop geld. En dat is onnodig, want je lichaam ontgift er helemaal niet door. Je lichaam is prima in staat dit zelf te doen en heeft er in principe geen hulp bij nodig.Detoxen

Toch zijn er heel veel mensen die zich beter voelen na een detox. Persoonlijk denk ik dat het vooral een placebo effect is. Je hebt het idee dat je je lichaam schoon maakt en wanneer je klaar bent zal je je dus ook vast wel “schoon” voelen. Daarnaast eet je geen bewerkte producten of producten met geraffineerde suikers of vet. Wanneer je dit een aantal dagen niet eet voel je je vanzelf al beter. Wat dat betreft is het beter om je eetpatroon te resetten en terug te gaan naar de basis. Dat wil zeggen dat je veel verse en onbewerkte producten gebruikt. Hier help je je lichaam meer mee dan met een sapkuur.

Ik kan je niet aanraden om een detoxkuur te beginnen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat er gifstoffen in je lichaam zitten die je er niet op een natuurlijke manier uit zou krijgen. Je hongert je jezelf alleen uit en maakt je lichaam er niet schoner op. De meeste detox diëten kunnen geen kwaad, echter doen de extreme en beperkte diëten je meer kwaad dan goed, vooral voor langere periodes. Zoals ik al zei is het beter om je eetpatroon te resetten en gezond te eten, geef je geld liever uit aan groenten, fruit en andere verse producten.

Wat denk jij van een detoxdieet? Heb je er zelf wel eens een gedaan of ben je van plan het een keer te doen?

the veggietarian

 

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Hey, leuk dat je een reactie wilt achterlaten! Vul onderstaande velden in en plaats je bericht. Het kan eventjes duren voordat je bericht zichtbaar wordt.