Vegetarische kerstKerst is mijn favoriete tijd van het jaar. Ik houd van de kerstboom, de lampjes, de kaarsjes en het heerlijke eten. De aanloop naar kerst vind ik bijna nog leuker dan kerst zelf, alles ziet er gewoon zo gezellig uit. En dat is fijn in deze donkere dagen. Omdat ik al na aan het denken ben over het kerstdiner wil ik graag wat vegetarische inspiratie met je delen. Er wordt altijd alleen maar aandacht geschonken aan vlees tijdens kerst, dat past voor mij niet echt in de ‘vrede op aarde’ boodschap. Gelukkig zijn er genoeg lekkere, luxe en makkelijke vegetarische hapjes die tijdens kerst op tafel kan zetten. Ik vertel je daarom graag wat ideeën voor een vegetarische kerst.

Toen ik voor het eerst pastinaak en zoete aardappel uit de oven at, Vegetarische kerstwas ik meteen verkocht. Dit recept komt uit het kookboek Plenty van Ottolenghi en het is echt een aanrader! Het is erg makkelijk om te maken, je hoeft er bijna niet naar om te kijken en het smaakt fantastisch. Houd je niet van zoete aardappel, gebruik dan gewone aardappeltjes. Uiteraard zijn gewone aardappeltjes uit de oven ook erg lekker, mijn favoriete bereiding is met wat knoflook, ui, olijfolie en rozemarijn. Beide gerechten zijn perfect als bijgerecht.

Vegetarische kerstBladerdeeg wordt veel gebruikt tijdens de kerstperiode, het straalt luxe uit en is natuurlijk ook erg lekker. Er zijn genoeg hapjes die je met bladerdeeg kan maken. Wat denk je bijvoorbeeld van een pasteitje met een champignon ragout? Gebruik 300 gram kastanjechampignons of juist een mix van verschillende soorten. Trek hier een bouillon van en haal de paddenstoelen eruit, gooi ze niet weg! Snijd ze in stukken en voeg ze weer toe wanneer je roux klaar is. De roux maak je door 50 gram boter, 60 gram bloem te maken tot dit een stevige “bal” vormt. Voeg dan een halve liter champignonbouillon toe. Er zijn natuurlijk nog talloze andere hapjes van bladerdeeg die kan maken. Denk bijvoorbeeld aan gevulde bladerdeegflapjes, zowel zoet als hartig.

Nu we het toch over paddenstoelen hebben, gevulde portobello ’s zijn ook een erg lekker bijgerecht. Ze zijn erg Vegetarische kerstveelzijdig om te vullen en hoeven vaak maar een kwartiertje in de oven. Ik heb al een keer een recept gepost voor gevulde portobello met mozzarella, een heel makkelijk en lekker recept. Maar er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden om de paddenstoelen te vullen, denk bijvoorbeeld aan geitenkaas, brie of juist met quinoa of rijst.

IVegetarische kerstn het najaar zijn pompoenen volop aanwezig, een hele geschikte groenten dus voor de kerst. Om de pompoen te garen en de smaak intenser te maken kun je ze in de oven roosteren. Verhit hiervoor de oven op 180 graden en rooster de in parten gesneden pompoen voor circa 30 minuten. Rooster wat rozemarijn, ui en knoflook mee voor extra smaak. Je kunt de groenten zo serveren of er soep van maken. Pureer voor de soep de pompoen in groentebouillon, laat wat stukken pompoen achterwegen als je wat vulling wil. Voeg eventueel wat room toe om de soep extra creamy te maken. Je kunt de geroosterde pompoen ook verwerken in een salade.Vegetarische kerst

Want een lekkere salade misstaat natuurlijk nooit op de kersttafel. Hier kan natuurlijk van alles in zitten. Zelf houd ik altijd van een simpele salade met rucola, cherrytomaatjes, komkommer en een topping van geroosterde pijnboompitten of Parmezaanse kaas. Niet heel creatief, maar wel lekker. Wil je je salade wat meer opvullen, voeg dan wat quinoa of andere granen toe. Je hoeft het natuurlijk niet bij één salade te houden, maak meerdere kleine salade. Ik heb hier nog een hier een blogpost voor je met simpele salades die ook lekker zijn voor de kerst.

Tenslotte is brood met vegetarische tapenades of een kaasplankje altijd nog een goede optie. Dit zijn dingen die iedereen wel lust en het dus altijd goed doen. Wat ga jij eten voor kerst? Heb jij nog lekkere vegetarische gerechten? Ik wens je een hele fijne en vegetarische kerst, geniet ervan !the veggietarian

 

Gerelateerde berichten

2 Comments

  • Naast lekkere recepten ook super leuke illustraties Meike! Heel mooi gedaan 😉

    • Dankjewel! Dat vind ik leuk om te horen 🙂

Laat een bericht achter

Hey, leuk dat je een reactie wilt achterlaten! Vul onderstaande velden in en plaats je bericht. Het kan eventjes duren voordat je bericht zichtbaar wordt.