groentenbouillonBouillonblokjes zijn hartstikke handig, maar als ik de ingrediëntenlijst lees word ik niet heel blij. Deze blokjes bestaan vooral uit zout, vet en smaakversterkers. Gelukkig is het heel makkelijk om zelf groentebouillon te maken. Het kost je niet veel voorbereiding en de bouillon hoeft niet langer dan een uurtje op te staan. Ik ga je laten zien hoe je zelf groentebouillon kan maken.groentebouillonSnijd 2 uien, 4 wortels, 3 stengels bleekselderij en 2 tenen knoflook in grove stukken. Je hoeft de schillen van deze ingrediënten er niet af te halen, zorg wel dat ze goed gewassen zijn. De schil van de ui zal de bouillon een donkere kleur geven en een hele hartige smaak. Wil je een bouillon die licht van kleur is, dan kun je schil van de ui er af halen. Bak alles in een beetje olijfolie tot de uien glazig zijn.groentebouillonVoeg nu een takje rozemarijn, salie en tijm toe samen met 4 laurierbladeren, een halve (verse) rode peper, 10 peperkorrels en twee hele tomaten toe. Kerf in de onderkant van de tomaten een kruis zodat het sap er beter uit kan. Bak het geheel voor ongeveer 10 minuten.

Voeg daarna 2 liter water toe of tot de groenten helemaal onderstaat, afhankelijk van hoeveel bouillon je nodig hebt. Breng dit nu aan de kook. Wanneer het water kookt zet je het vuur zachter en laat je de bouillon voor ongeveer 1 uur zachtjes sudderen. Je mag het langer dan een uur laten koken maar dat is niet nodig. Breng de bouillon vervolgens op smaak met zout. Dit kan best een grote hoeveelheid zijn, de bouillon is waarschijnlijk flauwer dan je gewent bent.

Dit is een goede basis voor een groentebouillon. Mis je bepaalde ingrediënten? Maakt niet uit! Kijk eens wat je in je koelkast hebt liggen en gebruik dit voor een bouillon. Het belangrijkste is dat het water de smaak aanneemt van groenten en zo je soep (of risotto!)  meer smaak te geven. the veggietarian

 

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Hey, leuk dat je een reactie wilt achterlaten! Vul onderstaande velden in en plaats je bericht. Het kan eventjes duren voordat je bericht zichtbaar wordt.