rode linzenIk schreef ooit al over een vegetarische Bolognese saus met champignons en hoewel ik deze saus nog regelmatig maak, heb ik ook een nieuwe variant in mijn repertoire: een Bolognese saus met rode linzen. De rode linzen maken de saus steviger van structuur en zorgen voor veel meer bite dan de champignons doen. Daarnaast bevatten linzen veel eiwitten, ijzer, fosfor en magnesium en dat maakt het in combinatie met de groenten een hele gezonde saus. Comfort food zonder schuldgevoel dus! Hoewel dit gerecht je wat tijd zal kosten, is het erg makkelijk om te maken en ik beloof je dat het de moeite waard is!

Voor 3-4 personen heb je het volgende nodig:

  • 1 kilo verse tomaten
  • 200 gram rode linzen
  • 3 grote wortels, geraspt.
  • 2 tenen knoflook
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • Handvol verse basilicum
  • Snufje gedroogde chilivlokken (optioneel)
  • Peper en zout

Snijd de tomaten in kwarten en stop deze samen met wat verse basilicum in een blender of pureer ze kort met een staafmixer. Dit hoeft maar heel kort zodat er nog wat stukjes tomaten heel blijven.  Wanneer je geen blender of staafmixer in huis hebt kun je tomaten ook gewoon in blokjes snijden. Snijd de knoflook in plakjes en fruit deze aan in olijfolie samen met wat chilivlokken. Voeg nu de geraspte wortel toe en laat dit bakken tot de wortels glazig worden. Nu kunnen de tomaten erbij en kan het vuur zachter worden gezet. Laat het mengsel inkoken tot het meeste vocht van de tomaten verdwenen is. Hoe langer je de saus op laat staan, hoe lekkerder deze wordt. Ik laat de tomatensaus meestal 1 tot 2 uur opstaan.

In de tussentijd dat de tomaten aan het inkoken zijn kun je de rode linzen koken. Zet de linzen met ruim water met wat zout op en kook deze tot ze beetgaar zijn, dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Giet ze vervolgens af en zet ze aan de kant totdat de saus voldoende is ingekookt.

Wanneer het meeste vocht van de tomaten is verdampt kun je linzen toevoegen. Laat dit nog even 5 minuten meekoken of tot de linzen gewenste gaarheid hebben. Als je de saus te dik vind kun je nog een keer beetje water toevoegen. Breng alles op smaak met peper, zout en verse basilicum en klaar is je saus!

Serveer met een goede pasta en een heerlijk glas rode wijn. Deze saus is prima in te vriezen, dus je kunt gerust een grote pan vol maken.rode linzen bologneseHeb jij ook een eigen vegetarische variant op Bolognese saus?Wat is jouw favthe veggietarianoriete pastasaus? Let me know!

 

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Hey, leuk dat je een reactie wilt achterlaten! Vul onderstaande velden in en plaats je bericht. Het kan eventjes duren voordat je bericht zichtbaar wordt.