ZeekraalMisschien ziet zeekraal er in eerste instantie niet zo lekker uit: het lijkt een beetje op een cactus met harde takjes. Laat je niet misleiden door dit uiterlijk! Dit plantje is heerlijk en een uitkomst voor de vega’s onder ons die soms de zilte zee op hun bordje missen. Hoewel zeekraal niet uit de zee komt, smaakt het alsof het dat wel doet.

Zeekraal is een plantje dat groeit op zoutmoerassen, stranden en mangroven. In tegenstelling tot vele andere planten kan zeekraal goed tegen zout water, sterker nog: het heeft zout nodig om in leven te blijven. Het zout dat wordt opgenomen komt terecht in de holle ruimtes van de celwanden, waardoor het plantje zo ziltig gaat smaken.

Het hele jaar door is zeekraal verkrijgbaar, alleen de herkomst varieert per seizoen. In de zomer komt de meeste zeekraal uit Frankrijk (Normandië en Bretagne) en een klein deel uit Zeeland. Buiten het seizoen (van september tot juni) wordt het plantje geïmporteerd uit Israël en Mexico, waar het speciaal voor de Europese markt wordt gekweekt. Zeekraal kan zowel op velden in de buitenlucht als in kassen worden geteeld.Zeekraal

Misschien vind je zeekraal wel intimiderend, want hoe maak je het eigenlijk klaar? Nou, een makkelijkere groenten kun je eigenlijk niet bedenken. Het is namelijk na twee minuten koken al klaar! Verwerk het in een salade, een pastagerecht of eet het als een bijgerecht. Verder kun je het roerbakken of gewoon rauw eten. Omdat deze groenten zo zout is hoef je aan de rest van je gerecht weinig tot geen zout toe te voegen. Vind je het té zout? Was de zeekraal dan even zodat het wat van zijn zoute smaak verliest.

Deze zilte groente bevat naast zout ook veel andere mineralen: zo is het hoog in calcium, magnesium, fosfor, zink en ijzer. Het is dus goed voor je huid, je spieren, je botten en je bloed. Daarnaast bevat het nauwelijks vet of koolhydraten. Een gezonde groenten dus voor de vegetariërs en zeker de veganisten onder ons! Vanwege het hoge zout gehalte is het echter niet verstandig deze groenten al te vaak te eten of nog veel zout te gebruiken in de rest van je maaltijd.

Heb jij wel eens zeekraal op? Op wat voor manier eet jij het?the veggietarian

 

Gerelateerde berichten

1 Comment

  • Ik heb het voor eerst klaar gemaakt. Het was heerlijk ik heb het gewokt.

Laat een bericht achter

Hey, leuk dat je een reactie wilt achterlaten! Vul onderstaande velden in en plaats je bericht. Het kan eventjes duren voordat je bericht zichtbaar wordt.