glutenEen aantal jaar geleden stonden gluten opeens in een kwaad daglicht en ging men massaal aan een glutenvrij dieet. Sindsdien dragen gluten een negatieve associatie met zich mee, maar is dat wel terecht?  Er is weinig wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat gluten daadwerkelijk slecht voor ons zijn. Natuurlijk zijn er mensen die geen gluten kunnen verdragen, maar betekend dat dat het slecht is voor iedereen? Laten we ons eens wat meer verdiepen in de wereld van gluten.

Gluten zijn een groep eiwitten die voorkomen in granen als tarwe, durumtarwe, spelt, rogge en gerst. Deze eiwitten worden opgeslagen in het endosperm van het graan en zijn opgedeeld in twee soorten eiwitten: glutenines en gliadines. De opgeslagen gluteneiwitten dienen als het reservevoedsel van de plant. Granen en producten die deze eiwitten bevatten zijn een belangrijk onderdeel van ons dieet. We vinden ze terug in brood en deegproducten, maar ook in producten waar een glutenbevattend bindmiddel is gebruikt.

Sommige mensen kunnen gluten niet verdragen en moeten deze vermijden om niet ziek te worden. Coeliake is hier een voorbeeld van: dit is een chronische darmaandoening met een aangeboren glutenintolerantie. Het immuunsysteem ziet gluten als een bedreiging en gaat antistoffen aanmaken. Door deze aanvallen kunnen serieuze beschadigingen aan de darmwand ontstaan en als gevolg hiervan kunnen voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Het is daarom ook van belang dat mensen met deze aandoening een strikt glutenvrijdieet volgen. Toch kunnen deze mensen wel een aantal granen met gluten eten, bijvoorbeeld rijst of mais. Deze granen bevatten wel gluten, maar geen gliadines. Het zijn namelijk de gliadines die problemen veroorzaken. Ook zijn er granen die geen gluten bevatten, maar wel “besmet” zijn doordat zij regelmatig in contact komen met glutenbevattende granen. Voorbeelden hiervan zijn haver, quinoa en boekweit.glutenDan zijn er nog mensen die géén coeliake hebben, maar wel gevoelig zijn voor gluteneiwitten: dit wordt glutensensitiviteit genoemd. Mensen met glutensensitiviteit ervaren ook klachten na het consumeren van gluten, zoals een opgeblazen gevoel, kramp of lichte diarree. De symptomen zijn het zelfde als bij een glutenintolerantie, maar de darmwand toont geen beschadigingen. Glutengevoeligheid is echter lastig om te meten en of de klachten ook daadwerkelijk door gluten worden veroorzaakt is niet altijd duidelijk.

Zijn gluten dan ook niet goed voor mensen die geen coeliake of glutensensitiviteit hebben? Kort gezegt: Nee, gluteneiwitten zijn niet slecht. Er is niet genoeg onderzoek dat bewijst dat gluten slecht zijn voor mensen die geen intolerantie of sensitiviteit hebben. Granen die gluten bevatten zijn vaak een belangrijke bron van vezels, ijzer, foliumzuur en vitamine B1. Wanneer je glutenvrij eet zal je dus andere bronnen moeten vinden met deze voedingsstoffen. Het wordt vaak aangeraden om alleen glutenvrij te eten als het echt nodig is, want een glutenvrijdieet is lastig, duur en niet bewezen gezonder.

Wat denk jij van gluten? Eet je glutenvrij?the veggietarian

Ik heb gebruikt gemaakt van deze bronnen: 1, 2, 3, 4 en 5.

Volg je The Veggietarian al op Facebook en Bloglovin’?

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Hey, leuk dat je een reactie wilt achterlaten! Vul onderstaande velden in en plaats je bericht. Het kan eventjes duren voordat je bericht zichtbaar wordt.