gemodificeerdHet is gebruikelijk om de kwaliteit en opbrengst van groenten en fruit te verbeteren door middel van plantenveredeling. Bij veredeling wordt gebruikt gemaakt van het selecteren en kruisen van zaden tot het aan de gewenste eisen voldoet. Dit is een proces wat jaren kan duren en behalve de positieve eigenschappen worden ook de negatieve meegenomen. Genetische modificatie lost deze problemen op: het proces is sneller en specifieke eigenschappen kunnen worden gemodificeerd. Een Genetische Gemodificeerd Organisme (GGO) boezemt echter ook een hoop angst in en zorgt voor een hoop onenigheid.  Wat houdt het precies in?

Met genetische modificatie worden eigenschappen van dieren, planten, gisten of bacteriën aangepast. Er wordt dan een stukje DNA van het ene organisme overgebracht naar het andere organisme. Deze aanpassingen worden gemaakt om bijvoorbeeld een plant resistent te maken tegen een bepaalde ziekte of om een plant meer vitaminen te laten produceren. Een genetisch gemodificeerd organisme kan dus worden gebruikt om sneller positieve resultaten te behalen, maar er kleven ook een hoop nadelen aan.gemodificeerdNaast het ethische dilemma van genetische modificatie, bestaat ook de opvatting dat genetische gemanipuleerde voeding onveilig is. Tijdens het proces kunnen stoffen ontstaan die schadelijk kunnen zijn voor mens of dier. In Nederland moeten voedingsmiddelen die met behulp van gentechniek worden gemaakt veilig worden verklaard door de EFSA (European Food Safety Authority). Deze producten moeten dus net zo veilig en gezond zijn als het originele product en mogen ook niet vaker een allergische reactie oproepen dan het origineel. Er zitten dus geen schadelijke stoffen in genetische gemodificeerde producten, maar de effecten zijn nog niet op lange termijn getest.

Een grote ophef rondom ggo’s is het verdienmodel van het genetisch materiaal. Er mogen namelijk patenten worden aangevraagd op een nieuwe plantvariëteit en deze patenten kunnen zo ver gaan dat andere bedrijven de nieuwe variëteit niet mogen gebruiken om verder te veredelen. Bedrijven met een patent kunnen deze variëteit dus jarenlang blijven verkopen en zo ontstaat een monocultuur. In Amerika heeft het grootste gentechbedrijf Monsanto al een behoorlijk groot deel van de markt overgenomen door het overkopen van zaadbedrijven en het aanvragen van patenten. Op deze manier nemen zij langzaam de controle over de Amerikaanse landbouw, voedselvoorziening en de biodiversiteit. Dit soort bedrijven kunnen een bedreiging vormen voor de keuzevrijheid van de consument.

De Nederlandse overheid stimuleert onderzoek naar het toepassen van genetische gemodificeerde organismen, maar het wordt nog niet commercieel geteeld. Volgens de overheid kan genetische manipulatie veel betekenen voor de voedselvoorziening, gezondheidszorg, duurzaamheid en industrie. Er wordt wel toegezien op de veiligheid van mens, milieu en dier en om die veiligheid te kunnen garanderen is er een strenge wetgeving en moeten bedrijven een vergunning aanvragen om met een ggo te kunnen werken.gemodificeerdEr zijn dus een hoop voor- en nadelen op het gebied van gentechniek: vooral vanuit het oogpunt van de consument. Tot nu toe zijn genetisch gemodificeerde producten en gewassen veilig verklaard, maar de effecten op lange termijn zijn niet bekend. Deze techniek kan een hoop keuzevrijheid aan de consument geven of het juist bepreken. Boeren kunnen hun productiviteit verhogen, maar er kunnen ook grote bedrijven als Monsanto komen die een monopolie vormen op de landbouw.the veggietarian

Wat denk jij van ggo’s? Ben je tegen of zou je het juist op grotere schaal willen zien?

Bron, bron, bron

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Hey, leuk dat je een reactie wilt achterlaten! Vul onderstaande velden in en plaats je bericht. Het kan eventjes duren voordat je bericht zichtbaar wordt.