FrittataFrittata is een eiergerecht uit Italië dat wederom uit armoede is ontstaan. Het is een soort van Italiaanse versie van een omelet waarvoor vaak de restjes pasta (met of zonder saus) of overgebleven groenten van de vorige dag worden gebruikt. Het is ontstaan op het platteland en werd veel gegeten omdat eieren daar vaak makkelijk verkrijgbaar en goedkoop waren. Op deze manier konden restjes eten van de vorige dag weer opnieuw in een maaltijd worden verwerkt. Daarnaast zitten eieren vol met proteïne en mineralen en dat zorgt voor een complete en vullende maaltijd.

De naam komt van het werkwoord ‘friggere’, wat bakken betekent. De frittata hoort dan ook in een pan te worden gebakken en eigenlijk niet in een oven, zoals in sommige recepten staat. Het verschil tussen een omelet en een frittata is dat bij een omelet de vulling pas wordt toegevoegd wanneer de eieren al in de pan zitten. Terwijl bij een frittata de vulling samen met de eieren worden los geklopt en alles tegelijkertijd de pan in gaat.

Tegenwoordig wordt dit gerecht nog steeds veel gegeten en is het behalve goede restverwerking ook gewoon erg lekker. Dit is een van mijn favoriete manier van koken met kliekjes en ik eet dit ook regelmatig wanneer er pasta over is gebleven.  Je kan dit natuurlijk ook maken wanneer je rijst, aardappelen of andere groenten over hebt.FrittataHoe maak je dan een frittata? Heel simpel: je neemt restjes die je over hebt of groenten die je op wilt maken, deze doe je in een schaal en je voegt de eieren toe samen met peper, zout en eventueel wat kaas. Zorg dat de eieren goed zijn los geklopt en dat alles goed is gemengd. Hoeveel eieren je nodig hebt hangt af van de hoeveelheid vulling die je hebt, meestal zit het tussen de 4-8 eieren.

Giet het mengsel in een verhitte pan met wat olijfolie en laat de onderkant stollen op een zachter vuur. Zet eventueel een deksel op de pan zodat de bovenkant een beetje gaar stoomt. Een pan met aan goede anti-aanbaklaag is een aanrader voor dit gerecht, zodat er niks aan de pan blijft plakken. Wanneer de onderkant is gestold is het tijd om de frittata om te draaien. Dit kun je doen door het op een bord op te draaien en weer terug in de pan te laten glijden. Kijk uit dat je je niet verbrandt of dat het gerecht van het bord afglijdt. Wanneer de frittata is omgedraaid laat je de onderkant weer volledig stollen en dan is het gerecht klaar.  Serveer het warm, koud, met een salade, met brood of zonder iets.

Nog één tip: Wanneer je rauwe groenten gebruikt is het belangrijk dat je deze Frittatavan tevoren bakt of roostert zodat er minder vocht in zit.  Laat dit afkoelen en meng het dan samen met de eieren.

Wanneer je dit gerecht vaker maakt zal het resultaat steeds beter worden en zal je precies weten hoeveel eieren je nodig hebt. Experimenteer met verschillende vullingen en kijk wat jij het lekkerst vindt!

Wat is jouw favoriete manier van kliekjes op maken?

the veggietarian

 

Gerelateerde berichten

4 Comments

  • In mijn jeugd heb ik in Duitsland gewoond. Vanuit die tijd heb ik geleerd om de kliekjes op te maken door er “Eintopf” van te maken. Dit is van oude her een maaltijdsoep, gemaakt van kliekjes.

  • In mijn jeugd heb ik in Duitsland gewoond. Vanuit die tijd heb ik geleerd om de kliekjes op te maken door er “Eintopf” van te maken. Dit is van oudsher een maaltijdsoep, gemaakt van kliekjes.

  • Hoi Meike,
    Ik ben een groot fan van jou. Je bent goed bezig. Ga vooral zo door en super bedankt voor de wetenschappelijk onderbouwde handige tips!
    Groetjes, Helma

    • Hallo Helma, dankjewel! Dat vind ik leuk om te horen, ik doe het met veel plezier 🙂

Laat een bericht achter

Hey, leuk dat je een reactie wilt achterlaten! Vul onderstaande velden in en plaats je bericht. Het kan eventjes duren voordat je bericht zichtbaar wordt.