Koken met budgetOp eten moet je niet bezuinigen: een filosofie waar ik me helemaal bij aansluit. Maar dat betekent niet dat je je geld over de balk moet smijten. Zeker als je minder uit hebt te geven, dan moet je soms wel bezuinigen. Gelukkig kan je op een klein budget net zo lekker en gezond eten! Voor mij is eten heel erg belangrijk en aan sommige dingen, zoals koffiebonen en goede pasta, wil ik wel wat meer uitgeven. Maar voor alledaagse dingen of dingen die ik veel gebruik let toch goed op wat ik koop, waar ik het koop en hoeveel geld ik er aan uitgeef. Inmiddels heb ik voor mezelf al hele strategieën uitgewerkt om heerlijk te kunnen eten op een wat kleiner budget en deze tips wil ik graag met je delen!

Wat voor mij het beste werkt is voordat ik boodschappen ga doen een weekmenu op te stellen en op basis hiervan doe ik mijn inkopen. Op deze manier kun je kijken wat je allemaal nodig hebt voor de gerechten die je wilt maken en wat je daarvoor al in huis hebt of nog moet kopen. Wanneer je nog veel in je koelkast of keukenkastjes hebt staan kun je het weekmenu hierop baseren. Probeer je ook aan je boodschappenlijstje te houden als je eenmaal in de supermarkt staat. Sommige producten koop je uit impuls omdat het er lekker uit ziet of je hebt er opeens zin in. Ga dus ook zeker niet met een lege maag boodschappen doen, want voor je het weet zitten er extra dingen in je mandje die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt of niet wilde kopen.Koken met budgetWat ook veel geld kan besparen is eten kopen dat in de aanbieding is. Ik kijk altijd naar de groenten die in de aanbieding zijn en probeer deze in mijn weekmenu te verwerken. Vaak zijn deze groenten seizoensgebonden en zijn ze daarom een stuk goedkoper. Het voordeel van seizoensgroenten eten is dat deze optimaal van smaak en voedingswaarde zijn. Hetzelfde geld voor fruit: aardbeien zijn in de winter ontzettend duur en helemaal niet zo lekker als in de zomer. Kijk dus seizoensproducten en aanbiedingen. Echter zijn niet alle aanbiedingen daadwerkelijk voordelig: soms heb je deze dingen helemaal niet nodig of lijken ze alleen maar goedkoper, dus let hier op. Koken met budgetWáár je je boodschappen doet kan uiteindelijk ook veel invloed hebben op je portemonnee. We weten allemaal wel dat de Albert Heijn duurder is dan de Lidl. Het grootste deel van mijn weekboodschappen haal ik bij een goedkopere supermarkt. Dingen die ik daar niet kan kopen of die ik daar niet lekker vind haal ik bij een andere supermarkt. Dit klinkt misschien als veel moeite, maar je bespaart er uit eindelijk wel een hoop geld mee. Zeker wanneer je boodschappen haalt voor meerdere dagen is dit de moeite waard. En als je de gelegenheid hebt om naar de markt te gaan, dan moet je dat zeker doen! Groenten en fruit zijn hier vaak goedkoper, zeker tegen het einde van de dag.

Uiteindelijk zijn de basis ingrediënten van een vegetarisch dieet vaak heel goedkoop: gedroogde peulvruchten, rijst, polenta, aardappels en pasta kosten niet veel en je kan ze in grote hoeveelheden kopen. Op basis van deze ingrediënten kun je ontzettend veel lekkere gerechten creëren. Maak hier gebruik van en verwerk ze zo veel mogelijk in je dieet, want behalve goedkoop zijn ze ook gezond. Daarnaast is thuis koken nog altijd de goedkoopste (en gezondste!) optie, zeker wanneer je in grotere hoeveelheden kookt. Alles wat je teveel hebt kun je invriezen of de volgende dag eten. Zo heb je ook een maaltijd op de dagen dat je geen tijd of zin hebt om te koken. Koken met budgetDit zijn mijn tips voor lekker eten en koken met een budget. Goed eten hoeft niet duur te zijn! Ik vind dat ik eet als een koning, terwijl het me helemaal niet zo veel kost. Ik zou er bijna een sport van maken 😉

Wat zijn jouw tips voor koken met een budget?the veggietarian

 

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Hey, leuk dat je een reactie wilt achterlaten! Vul onderstaande velden in en plaats je bericht. Het kan eventjes duren voordat je bericht zichtbaar wordt.