Vegetarische instinkersAls vegetariër kan het voorkomen dat je producten eet waarvan je denkt dat ze vegetarisch zijn, maar dat eigenlijk helemaal niet zijn. Sommige producten bevatten verstopte “dode dieren” terwijl je die niet zou verwachten. Er is niet voor niks een keurmerk gekomen waarop staat dat een product geschikt is voor vegetariërs. Hier volgt een lijstje van vegetarische instinkers:Vegetarische instinkersGelatine wordt gemaakt van botten van dieren en is een bijproduct van de slacht. Veel vegetariërs weten wel dat gelatine niet vegetarisch is, maar het probleem is dat gelatine in veel verschillende producten wordt verwerkt. Zo wordt in drop, winegums, pepermunt en veel andere soorten snoep gelatine gebruikt. Ook wordt het veel gebruikt in toetjes, pudding, gelei en verschillende soorten gebak. Dus die lekkere kwarktaart of cheesecake met aardbeiengelei is dus misschien helemaal niet vegetarisch. Zachte capsules van medicijnen of vitaminepreparaten worden vaak ook van gelatine gemaakt.

Vroeger werd gelatine als E441 op de ingrediëntenlijst gezet, maar tegenwoordig is het verplicht om het gewoon als gelatine te vermelden. Wanneer je ‘colloïdaal proteïne’ op een etiket ziet staan gaat het vaak óók om gelatine (of bloedeiwitten). Vegetarische alternatieven zijn agar-agar, Arabische gom en pectine. Agar-agar wordt gewonnen uit algen en heeft bijna net zo’n sterke bindkracht als gewone gelatine. Arabische gom is een harsachtige gom die vrijkomt wanneer de schors van Acaciabomen wordt beschadigd en wordt veel gebruikt in dropjes en andere snoepjes. Pectine is onderdeel van de celwanden van fruit en wordt vooral gebruikt om jam mee te geleren. Vegetarische instinkersNiet alle kaas is vegetarisch: in veel kazen wordt namelijk dierlijk stremsel gebruikt, wat afkomstig is uit de maag van een kalf. Dit stremsel wordt gewonnen als bijproduct van de slacht en is op deze manier dus niet vegetarisch. De meeste harde kazen en veel Franse en Nederlandse kazen zijn gemaakt met dierlijk stremsel. Helaas is mijn geliefde Parmezaanse kaas dus ook niet vegetarisch. Wanneer je ‘microbieel stremsel’ op de ingrediëntenlijst ziet staan is het wel vegetarisch: dit stremsel wordt gemaakt van genetisch gemodificeerde bacteriën. Niet vegetarische kaas wordt vaak in andere producten verwerkt, zoals bijvoorbeeld in pesto. Wanneer je producten koopt waar kaas in is verwerkt is dit een punt waar je op kan letten.Vegetarische instinkers

Bij het maken van wijn wordt vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten om de wijn te klaren, oftewel het filteren, van alle rondzwevende restanten druivenschil en gist. Deze eiwitten hechten zich aan de rondzwevende restanten zodat deze zwaarder worden en naar de bodem zakken. Deze dierlijke eiwitten kunnen bestaan uit gelatine, vislijm, ei-eiwitten of melkeiwitten. Wanneer een wijn met de laatste twee ingrediënten is geklaard is het in principe een vegetarische wijn. Het probleem is echter dat deze klaringsmiddelen over het algemeen niet op het etiket staan aangegeven omdat het volgens de wet niet verplicht is de ingrediënten van wijn te vermelden. Er staat vaak een keurmerk op wijnen die vegetarisch of veganistisch zijn, dus dit is iets waar je op kan letten wanneer je er zeker van wilt zijn dat je een vegetarische wijn hebt. Het gebruiken van dierlijke eiwitten wordt overigens niet alleen bij wijn gedaan, maar kan ook voorkomen bij vruchtensappen of bier.

En als je dacht dat vanille-ijs vegetarisch is, dan kan je dat ook mis hebben. Omdat vanille aroma erg duur is wordt vaak gebruik gemaakt van het goedkopere bevergeil. Bevergeil is afkomstig, zoals de naam al zegt, van bevers en wordt gewonnen uit een klier die zich tussen de anus en geslachtsorganen bevindt. Het is een bijproduct van de jacht op bevers en daardoor dus niet vegetarisch. Die had je vast niet verwacht hé? Ik ook niet.Vegetarische instinkers

Ook de kroepoek zullen we moeten weerstaan aangezien deze vaak wordt gemaakt van garnalen. Dit staat aangegeven op de ingrediëntenlijst, dus dit kun je makkelijk achterhalen.  Cassavekroepoek is wel vegetarisch en is een prima alternatief. In hetzelfde straatje valt trouwens ook sambal: daar kan ook garnaal in zitten. Maar ook hier zijn weer genoeg alternatieven die wel vegetarisch zijn, dus lees de labels van de producten om hier achter te komen.

Dan zijn er nog een aantal E-nummers die niet vegetarisch zijn omdat deze van dode dieren afkomstig zijn. Bij E-nummers is het vaak lastig om te zien of deze van dierlijke afkomst zijn omdat ze niet altijd met hun volle naam worden uitgeschreven. En als ze dat wel zijn, dan heb je vaak geen idee wat het betekend. Een van de bekendste is niet vegetarische E-nummers is E120: karmijnzuur. Karmijnzuur is een rode kleurstof gemaakt van lakschildluizen en wordt gebruikt als voeding en cosmetica. Er zijn nog meer E-nummers die niet vegetarisch zijn of ervan worden verdacht dat niet te zijn, maar dat zijn er zoveel dat ik je naar deze link doorverwijs voor een overzicht.

Natuurlijk is het niet erg als je een keer iets eet wat niet vegetarisch blijkt te zijn. De perfecte vegetariër bestaat niet en dat hoef je ook helemaal niet te zijn. Ik ben ook pas recentelijk tot het besef gekomen dat sommige kazen die ik heel lekker vind niet vegetarisch zijn. Persoonlijk vind ik dat het je eigen keuze is wat je wel of niet meer wil eten.

Ken jij nog vegetarische instinkers?the veggietarian

Ik heb gebruik gemaakt van deze bron en deze bron.

Gerelateerde berichten

2 Comments

  • Goed artikel Meike! De wijn en het vanilleijs had ik nog nooit gehoord, zou er zelf niet opgekomen zijn, haha. De Biologische kazen van Bastiaansen zijn trouwens altijd vegetarisch 🙂

    • Hi Claudia! Het ijs was ook nieuw voor mij, haha. Bedankt voor de tip trouwens, ik zal eens kijken of ik de kaasjes hier ergens kan vinden!

Laat een bericht achter

Hey, leuk dat je een reactie wilt achterlaten! Vul onderstaande velden in en plaats je bericht. Het kan eventjes duren voordat je bericht zichtbaar wordt.